Залізний метеорит Campo del Cielo, 0,9 грам, із сертифікатом автентичності

Ставок:
1
Макс. ставка:
250 грн
Додано:
16.01.2023, 14:04
Стежить за лотом: 4 людей
Додано:
16.01.2023, 14:04
Залізний метеорит Campo del Cielo, 0,9 грам, із сертифікатом автентичності
Лот проданий (1 ставка)
19.01.2023, 14:04:22
250 грн
Залізний метеорит Campo del Cielo, 0,9 грам, із сертифікатом автентичності

Опис

Матеріал:
Залізний метеорит, IAB-MG. Склад (згідно табличних даних: залізо Fe -92,6%,нікель Ni - 6,7%).
Стан:
Натуральний.
Реставрація:
Реставрацій не було. Фрагмент зберігався в мінеральній антикорозійній оливі.
Дефекти:
Незначні сліди оксислення.
Відправлення лота:
Україна
Доставка:
Нова пошта, Укрпошта (згідно з чинним законодавством країни проживання продавця).
Опис:
Маса: 0,9 г.
Розміри (мм): 3,6 х 7,1 х 12,5.
До метеориту додається сертифікат автентичності Meteorytyka.
Кампо дель Сіело (Campo del Cielo) - залізний метеорит, що впав близько 4600 років тому метеоритним дощем поблизу Кампо дель Сієло, провінція Чако, Аргентина.
Вважається, що вперше метеорит знайдено іспанцем Ерманом Мексикою де Міраваль серед болотистих низин Гран-Чако, в п'ятистах милях на північ від Санта-Фе у 1576 році. Іспанець близько 4 разів ходив до знайденої ним залізної глиби та відбивав від неї фрагменти для своїх потреб. П'яту і останню експедицію до цієї залізної глиби організував дон Рубін де Селіс в 1783 році. Масу знайденого об'єкту він оцінив приблизно в 15 тонн. Докладного опису знахідки не збереглося, і вважається, що більше її ніхто не бачив, хоча спроби відшукати робилися неодноразово.
У 1803 році в околицях Кампо дель Сіело був випадково знайдений метеорит масоб близько тонни. Найбільший його фрагмент (масою близько 635 кг) в 1813 році доставили в Буенос- Айрес, а пізніше його придбав англієць сер Вудбайн Деріш і подарував Британському музею. Фрагмент розміщений на постаменті перед входом в музей, частина його поверхні спеціально відшліфована та протравлена кислотою для наглядного показу Відманштеттової позаземної структури об'єкту.
В околицях Кампо дель Сієло до сьогодні продовжують знаходити фрагменти метеориту від десятків грамм до багатьох тонн.
Найбільший уламок важив 33,4 тонни і був названий Ель Чако. Він був знайдений в 1980 році біля містечка Ганседо. Американський дослідник метеоритів Роберт Хаг хотів придбати цей фрагмент, щоб вивезти його в США, але аргентинська влада заборонила. На сьогоднішній день цей метеорит вважається другим за величиною серед усіх виявлених на Землі метеоритів - після так званого "метеорита Хоба", що важить близько 60 тонн.
Надзвичайно велика кількість метеоритів, знайдених на порівняно невеликій площі, свідчить про те, що кілька тисяч років тому над Землею пролився "метеоритний дощ". Свідченням тому, крім знахідок самих залізних тіл, є велика кількість кратерів в районі Кампо дель Сьело. Метеоритне поле має форму еліпса та витягнутого на 17 кілометрів уздовж, 6 кілометрів в поперек. Найбільшим кратером є Лагуна-Негра: діаметр 115 метрів, глибина - більше двох метрів.

Інші лоти продавця

Пошук по лотах
* Виберіть розділ
Шукати в розділі
Пошук:
Шукати результати в: