Вижниця. Водяний тартак - лісопильня над Черемошем.

Ставок:
1
Макс. ставка:
520 грн
Додано:
12.09.2021, 12:08
Стежить за лотом: 2 людей
Додано:
12.09.2021, 12:08
Вижниця. Водяний тартак - лісопильня над Черемошем.
Лот проданий (1 ставка)
15.09.2021, 12:08:51
520 грн
Вижниця. Водяний тартак - лісопильня над Черемошем.

Опис

Матеріал:
папір
Стан:
гарне
Реставрація:
немає
Дефекти:
міні-потертість куточків, дрібна тріщина в правому верхньому куті, точкові незначні забруднення
Відправлення лота:
Україна
Доставка:
Новая почта, Укрпочта, за счёт покупателя (згідно з чинним законодавством країни проживання продавця).
Опис:
Вижниця. Водяний тартак - лісопильня над Черемошем.
Фотолистівка. Імовірно, кінець 20-х - 30-ті роки
Довідка:
Розташована Вижниця біля підніжжя Карпат, на правому березі бурхливого Черемошу, на межі Чернівецької та Івано-Франківської областей.
Назва міста походить від слова «вижній» (верхній). Є й інші варіанти походження назви.
Перша згадка про місто міститься у молдовському літописі за 1501 рік.
У 1514-74 рр. місто перебувало під владою турків. До 1774 р. Вижниця була підпорядкована Молдовському князівству, пізніше - Австро-Угорщині.
Вижниця розвивалася як торгове поселення, тісно пов’язане з гірськими і низинними районами Буковини, славилася хорошими ярмарковими традиціями. Статус ярмаркового місця поселення отримало 1767 р.
Наприкінці XVIII ст., з початком розвитку лісової промисловості, Вижниця стає важливим пунктом торгівлі деревиною. Після регулювання русла Черемошу (1790–1812 рр.) будівельний ліс і дрова сплавлялися до Чернівців, а звідти по ґрунтовій дорозі через Бояни - на Бессарабію і Поділля. З початком сплаву деревини Черемошем, промисловість набуває дальшого становлення. Основна маса міщан займалась торгівлею і ремеслами.
1855 р. - Вижниця стала повітовим центром. Місто не раз зазнавало стихійного лиха. Черемош, виходячи з берегів під час літніх дощів, часто затоплював навколишні поселення. У 1895 р. повідь майже повністю зруйнувала будинки міщан, розташовані понад річкою. На цій трагедії вирішив нажитися поміщик Рей. За високу плату він почав продавати потерпілим невеличкі ділянки, які знаходились на підвищеній терасі. Так виникла частина міста, яка зараз називається Новою Вижницею. У 1909 р. багато будинків було знищено пожежею.
До складу міста включене село Рівня - тепер це західна частина міста, відділена річкою Виженка.
1905 року у Вижниці організовано крайову школу різьбярства, токарства й металевої орнаментики. Вироби школи незабаром стали відомими далеко за межами краю. Вони експонувались і відзначалися на виставках у Чернівцях, Коломиї, Бухаресті, Парижі, Празі, Відні, Лондоні, Петербурзі, Чікаго.
Вижниця зазнала страшного спустошення у роки Першої світової війни. Місто кілька разів переходило з рук у руки, внаслідок чого більшу частину будівель перетворили на руїни, а кількість жителів зменшилася до 500 осіб.
У листопаді 1918 р. територію нинішнього району захопила королівсько-боярська Румунія. 28 червня 1940 р. територія Вижниччини у складі Північної Буковини входить до складу УРСР.

Інші лоти продавця

Пошук по лотах
* Виберіть розділ
Шукати в розділі
Пошук:
Шукати результати в: