1832 [Уніка, рання україніка] Першодрук «Ганнусі» Основ'яненка Телескоп. № 2, Москва

Ставок:
40
Макс. ставка:
2 004 грн
Додано:
04.01.2021, 11:59
Стежить за лотом: 24 людей
Додано:
04.01.2021, 11:59
1832 [Уніка, рання україніка] Першодрук «Ганнусі» Основ'яненка Телескоп. № 2, Москва
Лот проданий (40 ставок)
18.01.2021, 11:59:42
2 004 грн
1832 [Уніка, рання україніка] Першодрук «Ганнусі» Основ'яненка Телескоп. № 2, Москва

Опис

Період:
Обкладинка:
Матеріал:
Папір верже з водяними знаками верже і понтюзо
Стан:
Примірник повний без втрат
Реставрація:
-
Дефекти:
Забруднення, необрізані аркуші. Фоксінги, підтьоки на полях сторінок.
Відправлення лота:
Україна
Доставка:
НП (згідно з чинним законодавством країни проживання продавця).
Опис:
Пропонується першодрук «Ганнусі» Григорія Квітки-Основ'яненка, що відноситься до найбільш цінних і рідкісних видань ранньої україніки. Видання не зустрічається в публічних бібліотеках та відсутня інформація про наявність його в приватних колекціях.
Вперше надруковано у журн. «Телескоп», 1832, № 2, с. 192 – 207 без зазначення прізвища автора, під назвою «Харьковская Ганнуся».
Перша публікація повісті була здійснена М. П. Погодіним. Публікація супроводжувалась такою редакційною приміткою:
«Повесть доставлена при следующей записке. «Я получил от одного почтенного русского писателя, живущего в Малороссии, две повести с лестным для мене правом пересказать их по-своему. Я никак сим не воспользовался бы, если б пределы журнала позволили поместить их в том виде, как они мне доставлены; но я должен был их сократить слишком втрое. Следовательно, автора должно благодарить за изобретение и расположение, а за рассказ ответственность падает на меня. Погодин».
Підтвердження дозволу на переробку твору, даного письменником М. П. Погодіну, знаходимо у листі Квітки від 14 листопада 1831 р.: «Пользуясь Вашим позволением, препроводил я чрез г. Ширяева еще одну канву, по коей ежели бы Вы раскинули свои цветы, то, может быть, она пошла бы в дело». Що М. П. Погодін, друкуючи повість, справді втручався в її текст, зокрема значно скоротив її, видно з листа Квітки до нього від 2 липня 1832 р., написаного вже після надрукування твору.
Також опубліковано вірш Михайла Максимовича, «Язикова» та його наукова розвідка «О русском просвещении», анонс на «Північні квіти», поетична листування Жуковського і Дмитрієва про вірші «На взяття Варшави» та ін.
«Телескоп» – російський літературно-громадський журнал, видавався в Москві у 1831 – 1836 рр. прогресивним журналістом М. І. Надєждіним. Журнал відіграв значну роль у розвитку російської суспільної думки першої половини XIX ст.
Погодін Михайло Петрович (1800 – 1875) – російський письменник, історик і публіцист офіційно-монархічного напряму. У 1820-і роки друкував побутові повісті з життя кріпаків, міщан, купців, позбавлені глибоких художніх узагальнень, але сповнені моралізаторства в релігійно-християнському дусі.
Максимо́вич Миха́йло Олекса́ндрович (3 [15] вересня 1804, хутір Тимківщина, нині Богуславець, Черкаська область, Україна — 10 [22] листопада 1873, хутір Михайлова Гора біля с. Прохорівки, нині Канівський район) — видатний український науковець, енциклопедист, фольклорист, історик, філолог, етнограф, ботанік, поет, архівознавець і природознавець зі старшинського козацького роду Полтавщини, перший ректор університету Св. Володимира. Член Історичного товариства імені Нестора-Літописця.

Інші лоти продавця

Пошук по лотах
* Виберіть розділ
Шукати в розділі
Пошук:
Шукати результати в: