Масонство. Таємні товариства

 722
масонський знак
Закінчення сьогодні17:24:50
4

450

грн

300

грн
Створено 15.04.2024, 17:24:50
Закінчення сьогодні17:24:50

Масонські предмети на Віоліті

У 1717 році була організована таємна спільнота, яка згодом здобула широку популярність. Мова йде про масонство – йому присвячено безліч книг, фільмів, музичних композицій. Існує велика кількість символів та предметів...
Детальніше

Масонські предмети на Віоліті

У 1717 році була організована таємна спільнота, яка згодом здобула широку популярність. Мова йде про масонство – йому присвячено безліч книг, фільмів, музичних композицій. Існує велика кількість символів та предметів, присвячених цьому руху, що поширився по всьому світу. Існують різні думки про те, хто такі масони і коли вперше вони з'явилися як окремі представники ще не сформованої спільноти. Найбільш поширена версія каже про те, що у Середні віки з'явилися так звані вільні муляри, які згодом започаткували масонство. Однак є припущення, що корінням масонство сягає тамплієрів або розенкрейцерів.

Символіка та ритуали

Кожне зібрання масонів супроводжується певними ритуалами, які відрізняються один від одного в залежності від конкретної групи (ложі). Головними символами є циркуль та косинець, які об'єднані в єдиний знак. Косинець символізує чесноту, а циркуль втілює ідею обмеження та стримування бажань.

Частину символів взято з архітектурного мистецтва, ботаніки та інших областей. Наприклад, акація відсилає до «Легенди про смерть майстра Хірама». Висок – інструмент, який для масонів означає прагнення до ідеалу. Рівність символізує рівень. Крім того, однією з найбільш значущих історій у масонстві є біблійний текст про будівництво храму Царя Соломона. Ці та інші символи також часто зустрічаються у таких дисциплінах, як кабала, алхімія і лицарство.

Всевидюче око

Ще одним ключовим символом у масонстві є вписане в трикутник око. Цей знак нагадує, що весь навколишній світ і діяльність масонів перебуває під безперервним наглядом Великого Архітектора Всесвіту, творця, який створив усе, що існує. На Віоліті можна придбати масонські медалі та іншу атрибутику, на якій у різних варіантах зображено цей символ.

Розкрите око – це істина, яка закликає до пізнання мудрості і бажає, щоб кожен звернувся до голосу совісті. Крім того, всевидюче око – це уособлення добра та тотальної перемоги над усім злом. Однією з найважливіших книг у більшості лож, члени яких християни, є Євангеліє від Івана. У цій частині Біблії розкрито концепцію Логосу, що дуже цікавить масонів, які бачать у ньому раціональність існування всесвіту.

Табель

Наступним важливим символом спільноти є масонський табель. Прообразом цього предмета стала грифельна дошка, якою користувалися в каменоломні чи на будівництві. На табелі зображені малюнки, а саме символи масонства; раніше вони використовувалися як навчальні посібники. Завдання табеля – допомогти новачкам розібратися у масонських концепціях.

Існують табелі кількох типів, вони відрізняються своїм зовнішнім виглядом та призначенням. Табелі першого типу декоровані зубчастою облямівкою у вигляді чорних та білих трикутників. Відсутність підлоги та стін символізує відкритість до різних наук. Решта табеля заповнена зображеннями знарядь таємної спільноти. Головним зображенням табеля другого типу є внутрішня частина Першого Єрусалимського храму. Тут усі елементи відсилають до Біблії, звідки черпалася інформація про культову споруду. Табель третього типу містить характерний символ – чорну рамку. Кожна частина табеля є нагадуванням про вірність принципам і роботу заради добра до кінця життя.

Масонські предмети на Віоліті

Найбільш відомими предметами, що належать масонам, які легко впізнати, є медалі. На кожній медалі можна побачити певний герб. Відзнаки дуже яскраві і різнокольорові, іноді на них в казана дата. Більшість медалей мають стрічку. Вартість таких лотів починається від 400 грн. Деякі комплекти із ритуальною стрічкою та орденом можна придбати за 750 грн.

Крім медалей зустрічаються знаки керівників, нашивки, персні, а також паперові документи. Серед документації інтерес викликають дипломи майстрів, видані понад сімдесят років тому. Кожен лот із цього розділу може виявитись загадковим артефактом із унікальною історією: його можна ретельно досліджувати, розшифровуючи значення символів та написів.

Згорнути
Пошук по лотах
* Виберіть розділ
Шукати в розділі
Пошук:
Шукати результати в: